Eνας στους 10 Eλληνες (περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι) είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 – 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ). Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Παρόλα αυτά άκρως ανησυχητικά είναι τα νέα που δημοσιεύονται αρθ. 7 στο ΦΕΚ 2181Β/ 27-06-2017 και Λ4 ΦΕΚ 1755Β/22-05-2017 και υλοποιούνται σε σχέση με τον διαβήτη, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, που ορίζουν ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα αποζημιώνει πλέον αναλώσιμο υλικό για τον σακχαρώδη διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες, υλικό αντλίας ινσουλίνης κτλ.), βασιζόμενος σε υλικά παλαιότερης τεχνολογίας και κατά συνέπεια χαμηλότερης ποιότητας. Με γνώμονα λοιπόν, μόνο το οικονομικό σκέλος του ζητήματος του  διαβήτη στην χώρα μας, η πολιτική ηγεσία προχωρά όχι σε εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά σε οριζόντιες περικοπές, χωρίς κάποια μελέτη που να βασίζεται στον ασθενή και την καλή του ρύθμιση.

Αυτό φυσικά είναι μια πρακτική που τελικά θα φέρει αντίθετα από τα θεμιτά αποτελέσματα, καθώς το κόστος του διαβήτη θα πολλαπλασιαστεί, ανάλογα και με τον πολλαπλασιασμό της εμφάνισης επιπλοκών από αρρύθμιστο διαβήτη, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των ασθενών σε πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονα ποιοτικά υλικά, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας να τα προμηθευτεί, είτε λόγω έλλειψής τους από την ελληνική αγορά, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να διατίθενται σε αυτήν.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το άμεσο κόστος των ασθενών με διαβήτη στην Ελλάδα  ανέρχεται στα 1.300 περίπου ευρώ. Εάν συμπεριλάβουμε και την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση από την γενικότερη συνοσηρότητα και τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος, τότε το συνολικό κόστος διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα  ανέρχεται σε € 7.111 ευρώ ετησίως ανά ασθενή. Αναλύοντας τα κύρια συστατικά του κόστους αυτού προέκυψε ότι μόνο το 16% αποδίδεται στην βασική θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη αυτού καθεαυτού. Το μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται στο 48%, αποδίδεται στην συνοσηρότητα και τις επιπλοκές της νόσου και το 36% στην φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το κόστος του μη ρυθμισμένου διαβήτη αυξάνεται περίπου κατά 60%, λόγω εμφάνισης επιπλοκών.

Θεωρούμε λοιπόν εντελώς λάθος και καταδικάζουμε  την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να προχωρήσουν στην μείωση των ποσών που καλύπτονται χωρίς να συνυπολογιστούν όλα τα προαναφερθέντα, καθώς και η ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου να επανεξετάσουν ότι στοιχεία διαθέτουν και να έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με τα συλλογικά όργανα των ατόμων με διαβήτη, ώστε να εκπονηθεί ένας ορθός σχεδιασμός των δαπανών που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Ν.ΔΙ.