ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γνωρίστε την Π.Ε.Ν.ΔΙ.

Η Πανηπειρωτική Ένωση για το Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Ν.ΔΙ.) ιδρύθηκε στις 6-11-1994 από γονείς παιδιών με νεανικό διαβήτη, ιατρούς, μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και από απλούς ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο αντικείμενο του σακχαρώδους διαβήτη. Η ενημέρωση των νέων που έχουν νεανικό διαβήτη, των οικογενειών τους και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, η παροχή βοήθειας σε άπορες οικογένειες, η παρέμβαση στην πολιτεία ή σε φορείς για θέματα που αφορούν τους ανθρώπους αυτής της κατηγορίας όπως είναι η μόρφωση, η περίθαλψη, η στράτευση, η ασφάλιση, η εργασία κ.λ.π., η συνεργασία και η συμμετοχή σε κάθε είδους ερευνητικές προσπάθειες είναι μερικοί από τους σημαντικότερους σκοπούς αυτού τού συλλόγου.

Στην πορεία και επειδή αντιληφθήκαμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως και αν ονομαστεί επιστημονικά (Τύπου 1, τύπου 2, τύπου LADA, διαβήτης κύησης κτλ.), δημιουργεί τις ίδιες ανάγκες σε όλους όσους ζουν με αυτόν, αλλά και στον περίγυρο (οικογενειακό, φιλικό, κοινωνικό) των ατόμων με διαβήτη. Έτσι, αποφασίστηκε από πολύ νωρίς ο σύλλογος να εκπροσωπεί και να δέχεται ανθρώπους με κάθε τύπο διαβήτη.

Ο σύλλογος

Ο σύλλογος στεγάζεται στην οδό Δ. Χατζή 63, στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων. Η δραστηριότητά του είναι έντονη και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, κάθε χρόνο διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις υπό μορφής ημερίδων ή συνεδρίων, με σκοπό την άρτια και πλήρη ενημέρωση του κοινού για κάθε εξέλιξη και νέο στον χώρο, με την συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων. Επίσης, ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει εκστρατείες και καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος, εκδίδει το περιοδικό “Το βημα της Π.Ε.Ν.ΔΙ.”, το οποίο μοιράζεται δωρεάν σε περισσότερες από 1500 οικογένειες, μέλη του συλλόγου.

Η Π.Ε.Ν.ΔΙ. αποτελεί επίσης τον πρωτεργάτη της ίδρυσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), η οποία ιδρύθηκε στα Ιωάννινα, έπειτα από σύμπραξη της Π.Ε.Ν.ΔΙ. με άλλους τρείς μεγάλους συλλόγους της Ελλάδας, ήτοι της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος για τον Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), της Πανελλήνιας Ένωσης Διαβητικών (Π.Ε.Δ.) και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών και Εφήβων με Ενδροκρινολογικό Πρόβλημα «Ο Γαληνός». Αργότερα η έδρα της Ομοσπονδίας μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Δια μέσου της ΕΛΟΔΙ, η Π.Ε.Ν.ΔΙ. ανήκει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF).

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί πως η Π.Ε.Ν.ΔΙ. αποτελεί πλήρη εταίρο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Η Μέριμνα», συμμετέχοντας και στο Δ.Σ. αυτής, δίνοντας έτσι την δυνατότητα της αξιοποίησης των δομών της «Μέριμνας» (βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ) στα μέλη του συλλόγου μας, που πληρούν τα κριτήρια.

Loading…