ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από 425 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον διαβήτη, με εξάπλωση που ξεπερνά το 10% του γενικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1 εκ. Οι αριθμοί αυτοί κάνουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μιλά για μία πανδημία. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι σε κάθε οικογένεια, με την ευρύτερη έννοια (όλοι οι συγγενείς), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρούμε κάποιον να ζει με διαβήτη, τότε καταλαβαίνουμε την έκταση του θέματος.

Ο διαβήτης όμως δεν είναι απλά μια ασθένεια και φυσικά δεν είναι μια αναπηρία. Δεν είναι βέβαια ούτε απλά ένας τρόπος ζωής, ένα lifestyle. Είναι μια ιδιαιτερότητα που επηρεάζει 24/7 την ζωή του ατόμου που ζει με διαβήτη. Επηρεάζει όμως και την ζωή των ανθρώπων που ζουν και σχετίζονται με αυτό το άτομο (γονείς, σύντροφοι, οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι κτλ.) Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω νούμερα, καταλαβαίνουμε ότι είτε λιγότερο, είτε περισσότερο, ο διαβήτης επηρεάζει όλη την κοινωνία.

Η Π.Ε.Ν.ΔΙ., στο πλαίσιο αυτό, έχει υιοθετήσει την στάση και την λογική Living with diabetes (Ζώντας με τον διαβήτη). Έτσι, επικοινωνεί και κοινωνεί σε όλους, ανθρώπους με διαβήτη, αλλά και ανθρώπους χωρίς διαβήτη ότι κάνουμε τα πάντα «Ζώντας με τον διαβήτη!» Η ίδια η κοινωνία «Ζει με τον διαβήτη», αφού μέσα σε αυτήν ζουν και δραστηριοποιούνται πλήρως και ενεργά άνθρωποι που ζουν με τον διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι ένας τεράστιος κύκλος. Ένας κύκλος που δεν περιορίζει τους ανθρώπους που ζούνε με τον διαβήτη, αλλά που συμπεριλαμβάνει όλη την ανθρωπότητα η οποία αναπτύσσεται, εξελίσσεται, χαίρεται, λυπάται, πετυχαίνει, αποτυχαίνει, ερωτεύεται, γελά, κλαίει…προχωρά και πορεύεται, απλά «Ζώντας με τον διαβήτη!»

Όλοι όσοι ζούμε με τον διαβήτη ευχόμαστε να έρθει η ημέρα που θα μπορούμε να πούμε «Κάποτε είχα διαβήτη!», όμως μέχρι τότε, συνεχίζουμε να επιλέγουμε να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και να προσπαθούμε για το καλύτερο «Ζώντας με τον διαβήτη!»

Σπύρος Αθανασίου

Loading…