Η Π.Ε.Ν.ΔΙ. απέστειλε επιστολή στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ιωαννίνων και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, έπειτα από τηλεφωνήματα που δέχτηκε σχετικά με την πρακτική ορισμένων φαρμακείων στα Ιωάννινα, να ζητούν χρήματα από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, των οποίων η συνταγή για αναλώσιμο υλικό (ταινίες μέτρησης σακχάρου κτλ.) είναι χωρίς συμμετοχή, προκειμένου να εκτελέσουν την συνταγή με συγκεκριμένες κατασκευάστριες εταιρείες.

Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, δεν καταβάλουν συμμετοχή για το υγειονομικό υλικό “Οι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι διαβητικοί τύπου 1 που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί τύπου 2 ή από άλλου τύπου διαβήτη όπως ο μονογονιδιακός, διαβήτης κύησης και διαβήτης μετά παγκρεατεκτομή που ακο-λουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για την δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλωσίμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης, βελόνες φυσο-συρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει.”

Παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής:

Σας στέλνουμε την παρούσα έπειτα από επαναλαμβανόμενα παράπονα στον Σύλλογό μας, για περιπτώσεις φαρμακείων στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία ζητούν και χρεώνουν διάφορα ποσά για την χορήγηση αναλώσιμου υλικού (ταινίες μέτρησης γλυκόζης στο αίμα, σκαριφιστήρες κτλ.) σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αναλόγως της κατασκευάστριας εταιρείας, με το σκεπτικό ότι με την αποζημίωση που καταβάλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχουν κέρδος.

            Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τον εν ισχύ ΕΚΠΥ ( ΦΕΚ 4898/τΒ/01-11-2018), (Άρθρο 47, παρ.4 περ. ε) οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή (όπως αναγράφεται εξάλλου στην συνταγή τους) και ΔΕΝ επιβαρύνονται με κανένα ποσό συμμετοχής για την προμήθεια αναλώσιμου υλικού (ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα κτλ), ανεξαρτήτως κατασκευάστριας εταιρείας.             Θεωρούμε πως η ανωτέρω πρακτική αντιβαίνει τα όσα η νομοθεσία ορίζει και υποχρεώνει τους ανθρώπους με διαβήτη  να επιβαρυνθούν με περιττό κόστος ή στο  να προβούν στην αγορά υλικού κατασκευασμένο από άλλες εταιρείες, χωρίς τούτο να αποτελεί δική τους επιλογή. Παρακαλούμε για την άμεση επέμβαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (σε περίπτωση που η ανωτέρω πρακτική εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές) ώστε να ενημερωθούν όλα τα φαρμακεία – μέλη σας πως το ανωτέρω αποτελεί παράνομη ενέργεια και πρέπει να διακοπεί άμεσα.