Η ASCENSIA DIABETES CARE ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2017 – Στις 13 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της 53ης ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), η Ascensia Diabetes Care ανακοίνωσε την προκήρυξη του Ascensia Diabetes Challenge, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας που αναζητά καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που θα συμβάλλουν στη διαχείριση του διαβήτη και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η πρόκληση είναι να βρεθούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανακαλύπτοντας νέες, ανεξερεύνητες ακόμα λύσεις από τους νεωτεριστές του χώρου. Οι επικρατέστεροι, οι επιλαχόντες και ο νικητής θα λάβουν χρηματικά έπαθλα προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των ιδεών τους από ένα συνολικό κεφάλαιο ύψους 200.000€.

Μέσω αυτού του διαγωνισμού, η Ascensia έχει ως στόχο να υποστηρίξει εταιρείες που αναπτύσσουν το επόμενο μεγάλο βήμα στις ψηφιακές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεών του στα άτομα, στα συστήματα υγείας και στην κοινωνία. Παρόλο που οι λύσεις και οι θεραπείες στον τομέα αυτό συνεχίζουν να βελτιώνονται από χρόνο σε χρόνο, πολλές από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα, χρειάζονται περαιτέρω επένδυση για να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να είναι σε θέση να αυτoδιαχειρίζονται καλύτερα όλες τις πτυχές της κατάστασής τους.

«Στην Ascensia είμαστε ενθουσιασμένοι που αναλαμβάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση της καινοτομίας στον χώρο που δραστηριοποιούμαστε και να επανεξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Νάτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ascensia Diabetes Care Ελλάδος. «Ο διαγωνισμός αυτός αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη προσέγγιση για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τα άτομα με διαβήτη, παράλληλα με τη δική μας έρευνα και ανάπτυξη. Αυτή η πρωτοβουλία δεν θα εξαλείψει  την επιδημία του διαβήτη από μόνη της, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη νέων λύσεων για τον διαβήτη. Στόχος της είναι να διερευνήσει, να υποστηρίξει και να καλλιεργήσει ιδέες από νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups) που έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάξουν ριζικά τη διαχείριση του διαβήτη. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόκληση μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες από ανεξερεύνητες πηγές και με την υποστήριξη της Ascensia, θέλουμε να καταφέρουμε να τις καταστήσουμε διαθέσιμες στον πληθυσμό με σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στον διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές συμμετοχές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό, ενώ η έναρξη υποβολής των συμμετοχών για την Ευρώπη είναι η 1η Οκτωβρίου 2017, και για την Ασία και την Αμερική η 6η Νοεμβρίου 2017. Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής πύλης στο ascensiadiabeteschallenge.com.

Μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ανεξάρτητους ειδικούς στον χώρο του διαβήτη και της ψηφιακής υγείας, από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και μέλη των ομάδων του Ιατρικού Τμήματος, του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και του Εμπορικού Τμήματος της Ascensia, θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές και θα καθορίσουν τους επικρατέστερους και τον νικητή. Ο Δρ. William Polonsky, κλινικός ψυχολόγος, ο Δρ. Masood Nazir, γενικός ιατρός με ιδιαίτερη εμπειρία στον διαβήτη και την ψηφιακή υγεία και ο Robin Swindell, blogger για τον διαβήτη τύπου 2, έχουν ήδη επιβεβαιώσει ως οι τρεις πρώτοι κριτές και σύντομα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι.

Ο δρ. William Polonsky, Πρόεδρος και Συνιδρυτής του «Behavioral Diabetes Institute», στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, εξήγησε: “Οι παρεμβάσεις συμπεριφοράς αποτελούν το κλειδί για την ενίσχυση της αυτοδιαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οι ψηφιακές λύσεις είναι απαραίτητες ως μέσο προκειμένου να δραστηριοποιήσουν τα άτομα με διαβήτη, μακροπρόθεσμα και να επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Δυστυχώς, οι υφιστάμενες ψηφιακές λύσεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των ασθενών ή να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την αυτοδιαχείριση και τη μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφοράς. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέλος του Ascensia Diabetes Challenge για να προσπαθήσω και να βρω τις επόμενες καινοτομίες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.»

Ο Robin Swindell, ο οποίος έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και είναι ενεργός blogger από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Όπως και οι περισσότεροι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, βλέπω έναν επαγγελματία υγείας μόνο για δύο ώρες το χρόνο. Για το υπόλοιπο διάστημα βασιζόμαστε στην αυτοδιαχείριση. Πρέπει να βρούμε καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που να υποστηρίζουν καλύτερα την αυτοδιαχείριση του διαβήτη μας. Οι λύσεις πρέπει να είναι σε θέση να εξατομικεύονται και να ταιριάζουν στη ζωή μας. Θα πρέπει επίσης να προσφέρουν ποσοτικά δεδομένα που να μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάστασή μας και να μας παρέχουν κίνητρα. Οι ψηφιακές λύσεις έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτήν την πρόκληση και ελπίζω ότι θα φέρει στην επιφάνεια μια νέα καινοτομία που μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο για εμένα αλλά και για άλλα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.»

Η Ascensia για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου διαγωνισμού έχει συνεργαστεί με την yet2, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών open innovation. Η yet2 θα διαχειρίζεται τη διαδικασία υποβολής και τον αρχικό έλεγχο των υποψηφιοτήτων. Θα χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους σε έργα open innovation για να υποστηρίξουν τα αρχικά στάδια υποβολής, να διαχειριστούν τον έλεγχο πνευματικής ιδιοκτησίας και να υποστηρίξουν τη διαδικασία αξιολόγησης.

Ο Κωνσταντίνος Νάτσης προσέθεσε: «Ως εταιρεία που επικεντρώνεται στον διαβήτη, θέλουμε να οδηγούμε την ατζέντα της καινοτομίας στον διαβήτη, να αναδεικνύουμε τη διαρκή στήριξή μας στην κοινότητα των ατόμων με διαβήτη ως αξιόπιστος σύμμαχος και να δείχνουμε τη δέσμευσή μας στη συνεχή έρευνα, καινοτομία και ανάπτυξη νέων λύσεων.»